06 22 455 430 info@praktijktransire.nl

Slaaptherapie

Slaapproblemen oplossen door slaaptherapie

Slecht slapen (slapeloosheid) is bijvoorbeeld het slecht inslapen, lang wakker liggen, te vaak of te vroeg wakker worden. Te weinig slaap maakt dat je overdag niet meer optimaal functioneert. Je voelt je futloos, weinig energie, sneller geïrriteerd, moe maar erger nog het ondermijnt je afweersysteem. Een minder functionerend immuunsysteem kan weer leiden tot allerlei ziekten en kwalen.

Uit onderzoek is gebleken dat éénderde van de volwassen bevolking wel eens aangeeft last te hebben van een slechte nachtrust. Bij 10-15% komt dit regelmatig voor. Het blijken vooral mensen te zijn die in geïndustrialiseerde landen leven en in drukke steden. Tevens is er meer kans op slecht slapen wanneer je angstig of introvert bent of een druk en onregelmatig leven leidt.

Oorzaken van slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen veroorzaakt worden door de volgende factoren:

  • Zorgen of spanningen, over bijvoorbeeld; financiën, je relatie, gebeurtenissen thuis of op het werk,  je zaak en ga zo nog maar even door. Je kunt je slaap niet vatten omdat je continu ligt te piekeren over dit soort zaken.
  • Lichamelijke klachten; krampen, oprispingen, nachtzweten, krampen in de kuiten of simpelweg rusteloosheid.
  • Psychische klachten, angstaanvallen of depressie

Probeer het dag ritme zo min mogelijk te verstoren. Ploegendiensten en jetlags staan er om bekend dat het een enorme invloed op je slaap kan hebben. Naast deze lijst van veroorzakers is er ook nog een hele lijst van gewoontes die het inslapen kunnen bemoeilijken. Probeer dit net voor het slapen niet te doen:

  • Nuttigen van koffie of energiedrank voor het slapen gaan
  • Het te vroeg naar bed gaan
  • Te laat op staan
  • Zware maaltijd voor het slapen gaan
  • Gebruik van smartphone of tablet, laat deze beneden liggen of zet hem in de vliegtuigstand
  • TV kijken in bed
  • Drukke actiefilms of thrillers kijken
  • Korte dutjes overdag 10-15 minuten zijn ok, maar maak er geen middag slaap van
  • Gebruik van medicijnen of bepaalde drugs

Pas sinds de laatste tien jaren realiseert de medische wereld zich welke ernst en omvang slaapapneu heeft. Vooral sterk overgewicht, man-zijn, alcohol gebruik en roken, onregelmatige werktijden en slaappillen zijn negatieve factoren.

Slaaptherapie

Slaappillen en slaapproblemen

Slaapmedicijnen werden vroeger gemakkelijk voorgeschreven om beter in te slapen of door te slapen. Echter van deze medicatie kunt u afhankelijk worden. U wilt toch liever op een natuurlijke manier uw slaap kunnen vatten, en niet meer afhankelijk zijn van slaappillen. Medicijnen zijn een symptoombestrijder maar niet een middel om de oorzaak aan te pakken.

Dit kunt u leren, door grip te krijgen op uw lichamelijke ontspanning en de gedachtespinsels in uw hoofd. Eindelijk weer “uw kussen zien en omvallen”.

Wanneer spreek je van een inslaap probleem?

Inslapen duurt langer dan drie kwartier, dit gedurende een periode van ongeveer een maand. U zoekt toch echt rust en ontspanning in bed en de ogen gesloten houdt, dan spreek je van een inslaap probleem.

Wat is een doorslaap probleem?

Als u moeiteloos inslaapt, maar 1 of meerdere malen op een nacht wakker wordt en pas na drie kwartier of langer weer inslaapt, spreken we van een doorslaap probleem. Dit moet geen sporadische situatie zijn, maar dagelijks en gedurende een maand aanwezig zijn.

Wat wordt er eigenlijk verstaan onder slaapstoornissen?

  • Er zijn objectieve / werkelijke slaapstoornissen. Dat wil zeggen dat er feitelijk ook sprake is van een tekort aan kwalitatieve slaap.
  • Langer dan een maand achtereen slecht slapen
  • Steeds te vroeg ontwaken met overdag slecht functioneren.
  • Steeds te laat inslapen met overdag slecht functioneren
  • Ongewenste gedragingen tijdens de slaap o.a. angst / paniek / dromen / hoofdpijn.

Er zijn ook subjectieve / gevoelsmatige slaapstoornissen. Dat wil zeggen dat je het gevoel hebt slecht te slapen door:

  • Slecht inslapen (+neiging te lang door te slapen)
  • ‘s nachts te vaak wakker liggen – – – piekeren / opvliegers
  • ‘s nachts te lang wakker liggen – – – piekeren
  • ‘s morgens te vroeg wakker worden (+vroeg naar bed gegaan)
  • ‘s morgens onvoldoende uitgerust voelen (tegen de dag opzien)
Slaapoefentherapie

Primaire slaapstoornissen

Het slaap/waakritme of kwaliteit van de slaap is het zuivere probleem Secundaire slaapstoornissen. Door lichamelijke pijn, opvliegers door de overgang, licht of geluid e.a. is er een slaapprobleem. Alle lichaamsprocessen, zowel op de dag als in de nacht, houden sterk verband met elkaar. Dus wat overdag gebeurt kan grote invloed hebben op de nacht (lees de slaap), en u herkent vast wel dat nachtelijke slaapproblemen grote invloed hebben op uw dagelijks leven overdag. Een slaapstoornis is dus niet alleen een nachtelijk probleem. Het verband met uw dagelijks functioneren mag u niet uit het oog verliezen. Goed inzicht verkrijgen in de aard en de ernst van de stoornis is noodzakelijk om zelf grip te krijgen op uw slaapprobleem en er verbetering in te kunnen gaan brengen.

Slaapproblemen behandelen bij Praktijk Transire

Een aantal dingen die de slaap kunnen verstoren heeft u zelf in de hand. Begin met het veranderen van een aantal gewoontes zoals hierboven beschreven. Het piekeren in bed kunnen wij u helpen te verminderen. U krijgt handvatten, oplossingen, tips en vaardigheden om deze gedachtestromen te stoppen en de rust weer in uw hoofd toe te laten.