06 22 455 430 info@praktijktransire.nl

Burn-out therapie

Burn-out therapie

Het menselijk lichaam is helaas geen robot. De accu kan door verschillende redenen, zoals oververmoeidheid, stress en uitputting, ooit opraken. Wanneer ernstige langdurige lichamelijke en geestelijke vermoeidheid ontstaat, dan spreken we van een burn-out. Het ervaren van een burn-out is erg vervelend en het wegnemen van stress is niet direct voldoende. Met een juiste burn-out behandeling van een psycholoog is de kans op (langdurig) herstel groter.

Ervaart u of kent u iemand met langdurige lichamelijke en geestelijke klachten? En bent u of is degene altijd moe en uitgeput? Dan bestaat de kans dat u of uw bekende een burn-out heeft. Praktijk Transire helpt u graag met een burn-out behandeling om uw burn-out klachten te verhelpen en u burn-out te verwerken

Burn-out symptomen

Een burn-out ontstaat niet plotseling, maar ontstaat door langdurige stress. In een vroeg stadium zijn er vaak al signalen waaraan uw een burn-out kan herkennen; u heeft geen zin om uit bed te stappen en naar het werk te gaan, u bent continue moe of u kunt u slecht concentreren op uw werk. Dit zijn allemaal burn-out symptomen die ontstaan in een vroeg stadium van een burn-out.

Na een tijd ervaart uw naaste omgeving en uzelf steeds meer klachten en dan komt het ene onvermijdelijke moment, het moment dat er wel gestopt moet worden, omdat het zo niet langer gaat. Op dat moment spreken we van een burn-out en bent u volledig uitgeput en niet meer in staat om uw dagelijkse werkzaamheden uit te voeren.

Burn-out therapie

Er zijn verschillende burn-out symptomen kenbaar. De meest voorkomende burn-out symptomen zijn:

 • onrustig;
 • vermoeidheid (zowel lichamelijk als geestelijk);
 • prikkelbaar en stemmingswisselingen;
 • ‘s ochtends moeilijk uit bed kunnen komen;
 • slaap problemen;
 • slecht concentreren en vergeetachtig;
 • leeg gevoel hebben en veel piekeren;
 • lichamelijke klachten zoals, hoofdpijn, buik-, rug- en heupklachten;
 • minder voelen om mensen of gebeurtenissen;
 • hyperventilatie;
 • pijn en druk op de borst;
 • angstig zijn en paniekaanvallen;

Op zoek naar hulp bij een burn-out? Praktijk Transire combineert verschillende behandelmethoden om u te helpen om een burn-out te verwerken. Neem direct contact met ons op voor een oriënterend gesprek voor een burn-out behandeling

Oorzaken van een burn-out

Een burn-out ontstaat geleidelijk en daardoor zijn er meerdere factoren die invloed hebben in de ontwikkeling van een burn-out. Langdurig werken gecombineerd met weinig rust en slecht eten is een belangrijke factor. Bovendien zijn behaalde karakteristieken van een persoon ook van invloed bij het ontwikkelen van een Burn-out, zoals loyaliteit en perfectionisme. Merkt u of herkent u (in uw privéleven) verschillende symptomen? Neem dan tijdig contact op met een professional om te praten over een burn-out behandeling.

Een burn-out op de werkvloer

Een burn-out kan maanden in beslag nemen. Dit is heel vervelend voor degene met een burn-out, maar zeker ook voor de werkgever. Langdurig ziekteverzuim kost een werkgever namelijk veel geld. Het is daarom een goed idee om na te denken over preventie en adequaat handelen wanneer u merkt dat een van uw collega’s burn-out symptomen vertoont. Praktijk Transire werkt geregeld samen met werkgevers die een deel van de burn-out behandeling vergoeden. De werknemer is verzekerd van de juiste ondersteuning en behandeling van de burn-out en de werkgever kan haar personeel weer snel ontvangen op de werkvloer.

Burn-out therapie bij Praktijk Transire

Een burn-out is goed te behandelen met diverse therapieën, zoals psychoanalyse, mindfulness,
cognitieve gedragstherapie, ACT, EMDR etc. Praktijk Transire past tijdens de burn-out behandeling verschillende therapieën toe om de cliënt zo goed mogelijk helpen bij het verwerken van een burn-out. Een behandeling bestaat doorgaans uit verschillende fasen.

Fase 1: verminderen van burn-out klachten

Zoals hierboven eerder benoemd kunnen verschillende burn-out symptomen parten spelen. Voor een persoon met een burn-out is het vervelend wanneer psychische en lichamelijke klachten door de burnout het dagelijkse leven ontwrichten. De eerste fase van een burn-out staat in het teken om burn-out klachten te verminderen.

Fase 2: Oorzaken definiëren en oplossingen bedenken

Samen met de burn-out therapeut maakt uw mogelijke oorzaken van de burn-out inzichtelijk en gaat u aan de slag met het bedenken van oplossingen. In deze fase is het uiterst belangrijk om de onderste steen boven te halen, aangezien u dan pas aan de slag kunt met effectief herstel van de burn-out. Praktijk Transire maakt altijd een maatwerk burn-out behandeling om de cliënt zo goed mogelijk te kunnen helpen. Enkele voorbeelden van oorzaken/oplossingen die tijdens deze burn-out behandelfase aan bod komen zijn:

 • herstellen van energieke gevoel;
 • achterhalen hoe u uzelf goed en gericht kunt ontspannen;
 • bedenken hoe u uw energie over de dag verdeeld;
 • bespreken hoe u moet omgaan met conflicten en hoe u hierop inspeelt.
 • beter grenzen aan kunnen geven;

Tijdens de burn-out behandeling verkennen we tevens ook hoe u overspannen bent geraakt en welke factoren hierbij hebben bijgedragen. Daarnaast inventariseren we ook verschillende factoren die uw burn-out kunnen triggeren. Een belangrijk onderdeel van de burn-out behandeling is om uw gedrag te onderzoeken, te evalueren en waar nodig te veranderen.

Fase 3: Oplossingen toepassen en vaardigheden aanleren

Uw burn-out is helaas niet direct opgelost. Het is een langdurig herstel waarbij we samen oplossingen en vaardigheden in de praktijk brengen om u beter te laten voelen en u helpen om symptomen vroegtijdig te herkennen, zodat u eerder aan de bel kunt trekken. Bij het aanleren van vaardigheden kunt u denken aan het verbeteren van timemanagement en conflicthantering. Tijdens de burn-out therapie bespreekt u de mogelijkheden en hoe u deze vaardigheden kunt toepassen in het dagelijkse leven.

Zorgverzekering burn-out behandeling

De zorg die wij verlenen valt onder alternatieve geneeswijzen en beweegzorg. De zorg is voor kinderen onder de 18 jaar opgenomen in het basispakket. Volwassenen kunnen alternatieve geneeswijzen en beweegzorg vergoed krijgen uit de aanvullende verzekering. Informeer bij uw zorgverzekering of u de behandelingen vergoed krijgt. Burn-out behandeling tarieven vindt u op onze tarievenpagina.

Wij zijn actief in Deurne, Asten, Venray, Helmond, Gemert en regio Eindhoven. Maar, ook vanuit daarbuiten bent u bij ons van harte welkom!