06 22 455 430 info@praktijktransire.nl

EMDR therapie Venray

EMDR therapie in regio Venray 

Bepaalde schokkende gebeurtenissen in het leven kunnen een grote impact hebben op een mens. Deze gebeurtenissen kunnen zo diep geworteld zijn dat er een trauma ontstaat. Wanneer iemand een traumatische ervaring opdoet is het niet altijd vanzelfsprekend dat men op eigen kracht de gebeurtenis verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van psychische klachten door seksueel misbruik of mishandeling. Deze herinneringen aan de gebeurtenis zijn zeer beangstigend voor een persoon en kan het normale leven ontwrichten. EMDR therapie kan hierbij helpen. Praktijk Transire actief in de regio Venray is gespecialiseerd in deze vorm van therapie en heeft in het verleden al veel mensen in Venray geholpen met EMDR therapie.

Wat is EMDR therapie

EMDR therapie staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. De therapie is bedoeld voor mensen die last hebben van een traumatische ervaring. De therapie is 25 jaar geleden overgewaaid uit Amerika en is voor het eerst beschreven door de psychologe Francine Shapiro. Tegenwoordig is deze therapie doorontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

Praktijk Transire is altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in het werkveld en wij volgen meerdere opleidingen en cursussen om kwalitatieve zorg te leveren en te blijven leveren. Voor EMDR therapie in Venray ben je bij Praktijk Transire aan het juiste adres.

EMDR therapie

Aanleiding voor EMDR therapie

Iedereen kan een traumatische ervaring opdoen. Er zijn dan ook verschillende aanleidingen om EMDR toe te passen. Hoe moeilijk het ook is, het is uiterst belangrijk om de eerste stap te zetten door contact op te nemen met een EMDR therapeut. Deze eerste stap is het begin van jouw persoonlijke groei. Durf je dit niet zelf? Praat dan eerst met een vertrouwenspersoon over je schokkende ervaring(en). In de praktijk zien we maar al te vaak dat mensen niet aan de bel durven te trekken (denk aan mishandeling of seksueel misbruik) of er wordt in de thuisomgeving verteld dat men zich niet zo moet aanstellen (ongeluk, ziekte of verlies). Wij vinden dit zonde, aangezien EMDR therapie mensen gelukkig leert leven met een traumatische ervaring.

Onderstaande schokkende gebeurtenissen kunnen leiden tot een trauma of verwerkingsproblemen:

  • Misbruik, mishandeling of getuige zijn van een mishandeling;
  • Seksueel misbruik, aangranding of verkrachting;
  • Ziekte of het verlies van een geliefde;
  • Ongeval of verwonding;
  • Het meemaken van een ramp (oorlog, natuurramp, brand);

Praktijk Transire heeft al veel mensen geholpen met het verwerken van een trauma middels EMDR in Venray. Onze praktijk combineert verschillende behandelmethoden om voor jou het beste resultaat te realiseren.

Werking van EMDR therapie

De therapeut zal vragen om aan de traumatische ervaring te denken. De beelden en gevoel weer naar boven halen. Dit gebeurt eerst om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de gebeurtenis. Daarna wordt het gedaan om het verwerkingsproces te starten. Bij het verwerkingsproces wordt dit gedaan in combinatie met een afleidingsmiddel bijvoorbeeld een vinger die op een 30 cm afstand van de ogen heen en weer beweegt. Het is de bedoeling dat de cliënt deze volgt. Ook is een methode met geluiden. De cliënt krijgt dan een koptelefoon op en hoort iedere keer een geluidje van het ene oor naar het andere oor. De therapie brengt doorgaans een hoop gedachten, beelden en gevoelens met zich mee. Vaak verandert  er wat. De cliënt wordt dan na elke sessie oogbewegingen gevraagd wat voor hem/haar de meest opvallende verandering is. Daarna wordt er weer met een nieuwe sessie oogbewegingen gestart. Met deze therapie is het de bedoeling dat de ervaring zijn emotionele lading verliest. Meestal gaat het in combinatie met het bijhouden van een dagboek. De therapie bestaat uit sessies van zo’n 25 oogbewegingen.

Traumaverwerking met EMDR therapie

Het is gebaseerd op de remslaap. Ieder mens die verwerkt informatie in de remslaap. rem is een afkorting voor rapid eye movement. De ogen gaan dan heel snel heen en weer. De hersenen verwerken dan veel informatie. De meeste dromen komen ook voor in de remslaap. Het lijkt hier dat de ogen dan beelden volgen achter de oogleden. Als je plotseling wakker wordt uit de remslaap kan het zijn dat je enkele seconden verlamd bent. Dit komt doordat het lichaam wakker is maar de hersenen nog niet.

Onderzoek naar EMDR therapie 

Natuurlijk zijn er ook mensen die zeggen dat het niet werkt of zeggen dat het ook met een stilstaande vinger kan. Waarom wordt er met een vinger gezwaaid. Is het een foefje om af te leiden of een rituele indruk te maken. Er is 6 jaar onderzoek gedaan naar EMDR therapie. Ook werd de therapie gegeven waar cliënten zich moesten richten op een vast punt. Ook zijn er experimenten geweest waar de patiënten de ogen  moesten sluiten. Wat de beste manier is is nog steeds niet duidelijk. In Nederland is de meest gebruikte manier met koptelefoon.

Vakkundige EMDR therapie in regio Venray 

Ben je woonachtig in regio Venray en heb je een traumatische ervaring gehad? Dan heb je wellicht baat bij EMDR therapie. Neem contact op met Praktijk Transire voor een eerste afspraak en je zal merken dat na een aantal sessies EMDR therapie de traumatische gebeurtenis wat verlicht. Naast EMDR passen wij ook andere alternatieve therapieën om de cliënt zo goed mogelijk te helpen.

De zorg die wij verlenen valt onder alternatieve geneeswijzen en beweegzorg. De zorg is voor kinderen onder de 18 jaar opgenomen in het basispakket. Volwassenen kunnen alternatieve geneeswijzen en beweegzorg vergoed krijgen uit de aanvullende verzekering. Informeer bij jouw zorgverzekering of je de behandelingen vergoed krijgt. De tarieven voor EMDR therapie vind je op onze tarievenpagina.

Wij zijn actief in regio Deurne, Helmond, Gemert, Asten, Someren en Venray.

In onze praktijk kun je ook terecht voor cesartherapie, psychosomatische klachten en hypnotherapie.