NIEUWS

ARTIKELEN

WEETJES

PREV
NEXT

Valpreventie bij Ouderen

Valpreventie

Een veel voorkomend probleem bij ouderen is vallen. Dit komt mede door verlies van spierkracht en -functie (sarcopenie) en afname van de kracht en massa van de botten (osteoporose). Uit recent onderzoek is gebleken dat verbetering van zowel de spier- als botgezondheid, de beste bescherming biedt tegen vallen en de daaruit volgende botbreuken. Beweging en voeding zijn hierbij een effectieve behandelmethode.

Bewegen

Regelmatig bewegen en oefeningen doen vermindert het aantal botbreuken met meer dan 50%! Dit geeft hetzelfde resultaat als behandeling met medicatie, maar zonder de nare bijwerkingen. De training die het beste werkt is die waarbij belastende activiteiten (bijv. springen), balans (bijv. op 1 been staan) en mobiliteitstraining (bijv. rekken) gecombineerd aan bod komen.

Tegen alle verwachtingen in lijkt wandelen geen effect te hebben op de kracht van de botten omdat het een ‘te lage impact’ heeft en kan het zelfs nadelig zijn wegens de vergrote kans op vallen. Wandelen zorgt daarentegen wel voor verbetering van de spierkracht en balans waardoor het valrisico indirect alsnog vermindert.

Voeding

Voor sterke spieren en botten wordt een combinatie van Calcium, Vitamine D en eiwitten aangeraden. Deze vertragen de afname van botmassa en verminderen het valrisico door sterkere spieren.

Conclusie

Bewegen en voeding zijn noodzakelijk voor het onder controle houden van osteoporose en vermindering van het valrisico.

Bron: Daly, R.M. (april 2017) Exercise and nutritional approaches to prevent frail bones, falls and fractures: an update, Climacteric, 20:2, 119-124.

 

Cesartherapie rugklachten

Volgens de cijfers van het CBS zit een fulltime medewerker ruim vier uur per dag. Afhankelijk van de sector waarin je werkt kan dat oplopen tot zeven uur. In werkelijkheid ligt dat getal nog veel hoger omdat hierin niet is mee genomen de tijd wat je buiten werktijd zittend door brengt, alles is gericht op zitten.

De combinatie van spanning en een verkeerde houding op je werkplek veroorzaakt rugklachten. Onderzoek wijst uit dat 90% van de volwassenen wel eens rugklachten heeft ervaren. Onbewust nemen wij vaak een verkeerde zithouding aan en is de werkplek onvoldoende ingericht op het voorkomen van lage rugklachten.
Een Cesar oefentherapeut kan hierin uitkomst bieden.

Wat is Cesartherapie?

Ceasartherapie is een paramedische behandel methode die er op gericht om een bewustwordingsproces in werking te laten treden en het versterken van de spieren in de rug. Oefeningen hebben als doel de rug te versterken waardoor pijnklachten verdwijnen. Paramedisch betekent letterlijk “Naast de doctor”, het heeft als doel de gezondheid van de patiënt op peil te houden en/of te bevorderen.

Wordt Cesartherapie vergoed?

Oefentherapie wordt beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. De vergoeding vanuit de basisverzekering hangt af van uw leeftijd en de vraag of u een aandoening hebt die op de lijst ‘chronische aandoeningen’ staat.

Bent u jonger dan 18 jaar?

Dan worden de eerste 9 behandelingen voor oefentherapie vergoed. Mocht u daarna voor deze indicatie nog behandelingen nodig hebben, dan worden maximaal de volgende 9 behandelingen ook vergoed. Heeft u een chronische aandoening (check hiervoor de lijst ‘chronische aandoeningen’), dan wordt de behandeling van deze aandoening volledig vergoed.

Bent u 18 jaar of ouder?

Dan wordt oefentherapie alleen vergoed vanuit de basisverzekering als u een aandoening heeft die op de lijst ‘chronische aandoeningen’ voorkomt. Staat uw aandoening op deze lijst, dan zult u de eerste 20 behandelingen zelf moeten betalen of worden deze behandelingen vanuit uw aanvullende verzekering vergoed (mits u deze heeft, natuurlijk). De behandelingen die u daarna nodig heeft (vanaf de 21e behandeling!), worden vanuit de basisverzekering vergoed. U moet echter wel jaarlijks eerst uw eigen risico betalen (als u deze nog niet heeft betaald voor andere zorg).

Overigens bestaat er voor sommige chronische aandoeningen een maximum behandeltermijn. Dit staat op de chronische lijst van de betreffende zorgverzekeraar.

Voor meer informatie download onze brochure

Behandeling depressies

Behandeling depressies Venray Deurne Helmond

Behandeling Depressies

Iedereen heeft in zijn leven wel momenten waarop het minder met je gaat. Dat je het gevoel hebt dat de hele wereld zich tegen jou keert en dat er maar niets lijkt te lukken of nog uit je handen komt. Er is simpelweg geen pasklaar antwoord hoe een depressie te bestrijden. Soms gaan depressies vanzelf weer over soms zijn er ingrijpendere maatregelen nodig. Vaak probeert men depressieve gevoelens op allerlei manieren te  verbloemen. Bekijk hier  het filmpje over de zwarte hond, uitgebracht door de WHO (Wereld Gezondheids Organisatie)

Pillen en Praten

Pillen en praten wordt vaak ingezet om depressies het hoofd te bieden maar ook dat blijkt soms niet toereikend te zijn om het algemeen gevoel van onbehagen uit je lijf te jagen. Je blijft het gevoel houden in een cirkelt om je eigen negatieve as te draaien.  Soms helpen impulsen vanuit een andere hoek.

Praktijk Transire en depressies

Wij staan in de regio Venray, Deurne Helmond bekent om onze integrale aanpak van depressies. Wij werken op dit vlak ook samen met professionele gezondheidsinstellingen en zorgverleners. Doordat Praktijk Transire een groot aantal disciplines onder één dak heeft ondergebracht is de kans op succes vele malen hoger dan je uitsluitend te richten op één behandelmethode. Vanuit onze praktijk werken we met:

  • Traumaverwerking EMDR
  • Hypnotherapie en psychoanalyse
  • Mindfulness
  • Familieopstellingen
  • Adem- en ontspanningstherapieën

 

TOP